lauantai 13. helmikuuta 2016

Pataleipä

Viime syksynä ostin valurautaisen padan, joka on toistaiseksi ollut vähällä käytöllä. Nyt innostuin tekemään pataleipää. Eri versioita on vilahdellut blogeissa jo pidempään. Minä nappasin reseptin Kotikokki-sivustolta:
n.7 dl (vehnä)jauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3-4 dl (reilusti) kädenlämpöistä vettä
Oman maun mukaan siemeniä,paahdettua rouhittua pellavaa,pähkinöitä,yms.

Ohjeet: Sekoita kulhossa kuivat aineet.Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi,älä vaivaa.Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-22h.

Laita pata kansineen uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen.Kumoa jauhotetulle pöydälle taikina ja kääntele itsensä yli muutaman kerran,älä vaivaa.Peitä kelmulla ja anna levätä puoli tuntia.

Nosta kuuma(!)pata pöydälle ja laita taikina siihen.Paista kannella peitettynä puoli tuntia,poista kansi ja paista vielä vartti kunnes pinta on kullanruskea. Syö ja nauti.

Korvasin osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla ja ripottelin taikinan sekaan ja päälle siemensekoitusta. Tein taikinan perjantai-iltana ja paistoin leivän lauantaina iltapäivällä. Ja oli muuten hyvää!


Pot bread

I bought a cast-iron pot last autumn. I haven't really used it much, but now I made a pot bread. The recipe has circulated in many blogs and I used the following version:

ca. 7 dl (wheat) flour
1 teaspoon of dried yeast
2 teaspoons of salt
3-4 dl lukewarm water
seeds, nuts, flaxseeds etc.

Mix the dry ingredients, add water and mix quickly into a loose dough, don't knead. Cover the mixing bowl with cling film and leave in room temperature for 12-22 hours. 

Put the cast-iron pot in the oven and warm the oven to 225°C. Drop the dough on a flour-covered table and turn it over a few times, don't knead. Cover with cling film and let rest for 30 minutes.

Lift the hot pot on the table and put the dough in. Bake for 30 minutes with the lid on, remove the lid and bake for 15 minutes until the bread is golden brown. Eat and enjoy!

I replaced some of the wheat flour with graham flour and sprinkled a seed mix in and on top of the dough. I made the dough on Friday evening and baked the bread on Saturday. It was SO good!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti