maanantai 15. toukokuuta 2017

Kielinatsi nipottaa

Tiedän olevani pikkusieluinen pilkunnussija, mutta välillä oikein sielua riipii, kun blogeja lukiessa törmää yhdyssanavirheisiin, kirjoitusasuvirheisiin ja sivistyssanojen väärinkäyttöön. Tietenkin näpyttelyvirheitä tulee itse kullekin ja ihmiset voivat olla lukihäiriöisiä ja hahmotusongelmaisia ja kaikkien kukkien pitää antaa kukkia. Minua henkilökohtaisesti yhdyssanojen osaamattomuus ja väärien kirjoitusasujen viljely puistattaa vaan niin paljon, että nämä dysleksiablogit jäävät helposti lukematta, vaikka olisivat kuinka tulvillaan kivoja kuvia.  Eikä pidä käyttää hienonkuuloisia sivistyssanoja (mahdollisesti vielä väärinkirjoitettuna), jos ei tiedä, mitä ne tarkoittavat.

En tarkoita, että kaikkien pitäisi kirjoittaa täysin oikeaoppista kirjakieltä, puhekielellä kirjoitettua tekstiä on hauska lukea, mutta seuraavat kielenruntelukeinot tympivät:
  • stadin slangilla tai vaikka rauman murteella kirjoitetut jutut: liian tönkköä luettavaa
  • ketä-sanan käyttö kuka-sanan paikalla: aiheuttaa akuutin ärtymysreaktion, arghhhh!
  • mukahauskuus: joka ikinen kerta kun törmään hassunhauskaan termiin "meikämandoliini", nousee vähän oksennusta suuhun
  • parhautta: kuka v*tun vähämielinen kielipuolitautinen käyttää tosissaan näitä epäsanoja?!?!?
Lisäksi pitää nipottaa vielä suomen kielen köyhtymisestä. Esim. yhden "Suomen huippumalli haussa" -jakson aikana ehditään raiskata suomenkieltä ja puhua finglishiä niin että kotisohvalla otsasuoni tykyttää. Mennään fotoshuuttiin jonnekin tosi kuuliin lokaatioon ja lopuksi reitataan miten kilpailijat onnistuivat haastiksessa. Argggghhhhhh.

Loppuun pitää kyllä mainita kielinatsin positiivinen kokemus: oli jotenkin virkistävää kuulla niinkin poliittisesti epäkorrekti ilmaisu kuin "kävi niinku Jeesukselle pääsiäisenä (eli ei kovin hyvin)" Suomi-Ranska floppilätkäpelin jälkeen... Enemmän näitä!Confessions of a grammar whiner

I know I'm a petty person, but I cringe every time I see poorly written blogs with misspelled compound words or maltreatment of words or expressions. My other pet peeves are pseudo-funny texts and the abuse of Finnish language. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti