sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Pihapuuhastelua

Viime kesänä minulla ei jostain syystä riittänyt puhtia pihahommiin ja yksi jos toinenkin alue pihastamme pääsi villiintymään pahemman kerran. Pitkänä helatorstaiviikonloppuna ehdittiin miehen kanssa urakoida pihalla välillä toivottamaltakin tuntuvissa raivaushommissa. Saatiin kuitenkin pihan laiminlyödyin nurkka suht siistiin kuntoon, kun riivittiin ylikasvaneet kuivat heinät pois, leikattiin marjapuskista kuivat oksat ja tuettiin omenapuut paremmin.


Kasvimaa-alueen uudelleenkäyttöön sain hyvän idean, kun keksin että kohopenkkeihin voisi istuttaa vaikka vadelmapensaita. Toukokuun viimeisenä päivänä pistettiin hihat heilumaan ja käytiin ostamassa taimia, suodatinkangasta ja kuorikatetta. Istutimme kolmeen kohopenkkiin vadelmantaimia, pensasmustikkaa ja karhunvatukkaa. Teimme suodatinkankaaseen reiät kunkin taimen kohdalle ja peitimme suodatinkankaan kuorikatteella.

Kohtuullisen pienellä vaivalla pihan pahin rytönurkka muuttui siistiksi hyötypuutarhaksi, joka säännöllisellä vaivannäöllä saadaan pidettyäkin siistinä eikä päästetä sitä enää villiintymään.


Samalla ostosreissulla hankimme myös lisää aitatolppia koira-aitauksen laajennusta varten. Ennen laajennusta piti hiekkalaatikko siirtää toiseen paikkaan. Olin ajatellut, että lapset voisivat osallistua pihapuuhasteluun tyhjentämällä hiekkalaatikon ennen siirtoa, mutten malttanut odottaa, vaan tyhjensin sen sitten ihan itse. Lapioin ja kärräsin hiekat pressun päälle pihlajankannon ja kuusen katveeseen, johon miehen kanssa yhdessä kannettiin hiekkalaatikon kehys. Nyt lapsilla on vielä mahdollisuus hiekkalaatikkopuuhiin, jos ne sattuvat huvittamaan.

Koira-aitauksen laajennuksen tein keskiviikkoiltana. Laajensin aitausta kahteen suuntaan ja nyt koiralla on melkein tuplasti enemmän tilaa temmeltää.


Hiekkalaatikon jättämälle paikalle jätettiin vanha pohjapressu ja pieni kerros hiekkaa. Tämän pohjan päälle oli helppo tehdä uusi, siistimpi alue pihagrillille. Alunperin tarkoitus oli tehdä aavistuksen verran isompi alue 49 laatalla (7x7 kpl), mutta KodinTerrassa oli ollut vain 36 laattaa, joka oli sinänsä ihan riittävästi sekä pihamme että auton kantavuuden suhteen... (Mies haki laatat farmariautollamme ja tämäkin määrä laattoja painoi sen verran paljon, että autonperä huusi hoosiannaa.) Yritin keskiviikkoiltana innostuksissani aloittaa laatoitushommaa, mutta se jäi kesken, koska en saanut tampattua hiekkakerrosta tarpeeksi tiiviiksi ja suodatinkangastakaan ei ollut tarpeeksi. Mies olikin torstaiaamupäivänä ennen iltavuoroon lähtöään tehnyt homman valmiiksi. Mies siis tamppasi hiekkakerroksen tiiviiksi, levitti päälle maanpeitekankaan ja latoi kankaan päälle 30-senttisiä betonilaattoja yhteensä 36 kpl (6x6 kpl).Nyt takapiha alkaa näyttää oikein mukavalta erittäin pienellä taloudellisella panostuksella ja kohtuullisen pienellä fyysisellä vaivannäollä. Marjapensaat tykötarpeineen ja aitatolpat (6 vadelmapensasta, 2 mustikkapensasta, 1 karhunvatukkapensas, 6 säkkiä kuorikatetta, 2 pakettia suodatinkangasta ja 6 aitatolppaa) maksoivat 135 euroa ja 36 kpl laattoja n.40 euroa, eli reilusti alle parillasadalla eurolla saatiin paljon näkyvää aikaan.Gardening

We have done a lot of clearing in our garden. We pruned our red- and blackcurrant bushes and made stronger supports for our apple trees. We also planted some new raspberry-, blackberry- and blueberry bushes. Now this corner of the garden looks very nice and will be easier to maintain.

We expanded our dog enclosure and now our terrierist has more space to roam free. We also moved the sandbox outside the dog enclosure, so we laid some paving slabs in it's place to make a nice spot for the barbecue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti